Amsterdam - cesta tam a zase zpátky

Zdravím vás,

jak asi víte, v létě jsem neměla vlastně žádnou dovolenou, a tak jsme si to s přítelem rozhodli vynahradit na podzim. A to rovnou cestou do benátek Nizozemí - Amsterdamu. Fakt je, že jsme se pro tuhle destinaci rozhodovali celkem dlouho, ale nakonec to stálo za každou minutu rozvažování. Pokud byste o Amsterdamu taky uvažovali, mám pro vás pár tipů.

1. Jak se tam dostat?

Jednoznačně letecky. Z Prahy létá přímý spoj na letiště Schiphol. Letiště je od centra vzdáleno jen asi 20 minut cesty. Pokud byste cestovali z Brna, jako my, pak můžete využít let Brno - Eindhoven. Trvá cca 1,5. Z letiště je pak možné se přímo do Amsterdamu dostat autobusem služby Airexpressbus. Lístky koupíte buď online a nebo přímo v budce naproti východu příletů na letišti. Na webu mají sice napsáno, že je lepší si lístky koupit dopředu, ale my jsme cestou tam i zpět jeli v úplně prázdném autobuse. Nemyslím, že by hrozilo, že řidič nebude mít místo. Cenově to vychází cca 24 EUR na osobu. Cesta do Amsterdamu pak trvá další hodinu a půl. Výstup je na hlavním nádraží. Na stejném místě pak autobus zastavuje i opačným směrem, tedy Amsterdam - letiště Eindhoven.

2. Kde se ubytovat?

To samozřejmě záleží na vašich preferencích. My jsme věděli, že chceme být v nějaké rozumné vzdálenosti od centra, že chceme mít vlastní koupelnu a že nechceme být na pokoji s dalšími sedmi lidmi (no jo, jsme prostě cimprlíny). Připravte se nicméně, že čím víc požadavků na ubytování máte, tím víc si budete muset připlatit. My jsme nakonec vybrali hotel Teleport. Líbilo se nám, že si tam můžeme půjčit kola a nakonec jsme si i připlatili za snídaně, které byly formou švédských stolů a jídlo bylo vynikající.



3. Jak se po Amsterdamu pohybovat?

Jednoznačně doporučuju kolo! My jsme si půjčili v hotelu a jezdili jsme na nich celé dva dny. V hotelu samozřejmě zaplatíte za půjčení a ještě vratnou zálohu, kterou dostanete zpátky po odevzdání klíčů od kol. Ke kolům totiž patří taky dva zámky, aby vám je někdo neukradl. V Amsterdamu je sice víc kol než lidí, ale stejně se tam kola pořád kradou.

4. Co vidět?

To je samozřejmě individuální. Amsterdam toho nabízí spoustu a fajn je, že na kole se dostanete všude rychle a snadno zaparkujete. Do muzeí doporučuju si v sezóně koupit vstupenky online, ať se vyhnete frontám. Jinak je program jen a jen na vás, protože aktivit je tam spoustu a spoustu...


Za sebe můžu říct, že by Amsterdam neměl chybět na vašem seznamu míst, kam se aspoň jednou v životě vydat! Stojí to totiž tutově zato!

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Moc hezky sepsaný článek! :) Na kole jsem v zahraničí ještě nikdy nejela, chtěla bych si to zkusit, ušetří to mnoho času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Kati. Jj, půjčit si kola bylo jednoznačně naše nejlepší rozhodnutí ;)

      Vymazat
  2. Kola v Amsterdamu jsou nutností! No já doufám, že další léto to konečně pokoříme, tenhle náš cestovatelský cíl, o který se snažíme už 2 roky :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za všecky komentáře. / Thanks for all your comments.

Flickr Images